Inloggen Aanmelden

Kruimel

kruimel.plazilla.com
Stapelgedichten
Jij bent regisseur van je eigen loopbaan.
Met wie zou jij je relatie willen verbeteren?
"Kettingschrijven"
Geluk zit in kleine dingen

Partner naar Nederland halen om hier te komen wonen, wat moet je doen?

Door Kruimel op 22/06/2013 12:09 geplaatst in Gezinsperikelen

6-5-2015

Heb jij ook een partner (ongehuwd)  in het buitenland en wil jij hem of haar naar Nederland halen om hier samen een toekomst op te bouwen? In dit artikel beschrijf ik alles wat je weten moet, waar je aan moet voldoen en hoe de procedures lopen. Nederland hanteert een ontmoedigingsbeleid. Houdt er dus rekening mee dat het een heel gedoe is en dat het veel tijd in beslag neemt.

Dit artikel is bedoeld voor mensen die een ongehuwde partner hebben buiten de EU of voor mensen die een ongehuwde partner hebben binnen de EU, met een nationaliteit van buiten de EU, die nog geen verblijfsvergunning heeft voor het betreffende land waarin hij of zij woont. Het kost een hoop uitzoekwerk om erachter te komen waar je allemaal aan moet voldoen, hoe de procedures lopen en wat het allemaal kost. In dit artikel staat alles wat je weten moet in één oogopslag. Voor aanvullende vragen kun je alles vinden op de website van het IND. *In principe hoef je niemand in te schakelen om te bemiddelen (extern bureau), dit levert onnodig extra kosten op. Alle formulieren zijn duidelijk en in principe is alles op te vragen via het IND.

cceff8faa855336ad53b3325914caea2Z2VtZW5n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verblijf bij (on)gehuwde partner, garant staan.

De trouweis die in oktober 2012 van kracht ging is inmiddels komen te vervallen. Het is dus weer mogelijk een ongehuwde partner naar Nederland te halen. Op 1 juni 2013 is de wet Modern migratiebeleid in werking getreden. Hiermee zijn wel een aantal veranderingen opgetreden ten aanzien van het vorige beleid. Welke wijzigingen dit zijn wordt verder in dit artikel verwoord. Een aantal dingen blijven hetzelfde, zoals het garant staan voor je partner.

Als je, je partner naar Nederland wilt halen om hier samen een toekomst op te bouwen, zul je garant moeten staan voor die persoon. Besef dat dit het nodige van jou en je relatie vraagt. Je moet je wel beseffen dat het lot van jouw partner in jouw handen ligt en dat wanneer jij besluit de relatie te verbreken, dit consequenties heeft voor de toekomst van je partner. Als je bereid bent om de eerste jaren 100% verantwoordelijk te zijn voor je partner en je het risico toch wilt nemen, dan dien je aan de volgende eisen te voldoen:  

  • Je moet een bruto inkomen hebben van minimaal € 1.501,80 per maand exclusief vakantiegeld (SV loon). Dit bedrag wordt tweemaal per jaar geïndexeerd, dit inkomen geldt vanaf 1 januari 2015
  • Jullie moeten beiden ouder zijn dan 21
  • Jullie mogen beiden niet gehuwd zijn
  • Je moet minimaal een jaarcontract hebben die  minimaal 1 jaar geldig is op het moment van aanvraag (wanneer die dus binnenkomt!!!) en een werkgeversverklaring
  • Je partner mag geen strafblad hebben
  • Je partner mag niet eerder illegaal in Nederland zijn verbleven

Indien je aan deze eisen voldoet, dient jouw partner het basisexamen "Inburgering in het buitenland" af te leggen bij de Nederlandse Ambassade in het land waar hij of zij verblijft. Zonder een diploma kan je verder geen stappen ondernemen. Het officiële leerpakket voor dit examen heet: “Naar Nederland” en is voor
€ 110,00 te bestellen bij uitgeverij Boom. Dit pakket bevat alles wat je moet weten om het examen te maken. Er zijn veel leerboeken te koop voor inburgering, echter is dit het enigste officiële pakket. Bestel deze dus en geen andere, anders loop je het risico dat je partner het examen niet haalt. Het examen kost momenteel
€ 350,00. Het pakket kun je via deze site bestellen: http://www.naarnederland.nl/bestellen

Hoe gaat het in zijn werk?

Jij vraag bij het ministerie van Buitenlandse Zaken het examen aan voor jouw partner en geeft alle gegevens door die zij vragen (naam, achternaam, adres, ambassade van het land waar hij of zij verblijft, geboortedatum, nummer van het paspoort en het e-mail adres). Als je deze gegevens hebt ingevuld, krijg je een mail die je moet bevestigen. Vervolgens stort je het geld op de rekening van het ministerie, waarna zij jou een code geven. Het duurt minimaal 5 werkdagen voordat de betaling bij het ministerie is verwerkt. Als je de code ontvangen hebt, belt je partner naar de Nederlandse Ambassade in het land waar hij of zij verblijft voor het maken van een afspraak. Je partner dient zijn of haar paspoort mee te nemen. Wanneer je partner in een land verblijf waarvoor hij nog een procedure heeft lopen, dan dient hij een bewijs van bestendig verblijf aan te tonen. Een bewijs van aanvraag van een verblijfvergunning kan in sommige gevallen niet voldoende zijn. Zorg ervoor dat deze geupdate is. Je dient aan te kunnen tonen dat zijn of haar aanvraag nog steeds loopt en dat hij of zij nog minimaal 3 maanden in het land mag verblijven. Wanneer je partner zich gemeld heeft en alles heeft ingediend, worden vingerafdrukken en een foto genomen. Het examen kan nu beginnen. De aanmelding van het examen kun je doen via deze link: https://www.minbuza.nl/producten-en-diensten/burgerzaken/basisexamen-inburgering-in-het-buitenland/formulier

In de meeste gevallen hoort je partner dezelfde dag nog of hij of zij is geslaagd. In uitzonderlijke gevallen kan het maximaal 2 weken duren. Let op: het diploma is maar een jaar geldig!

Je partner is geslaagd en dan?

Wanneer je partner zijn of haar examen gehaald heeft, kun je de aanvraag TEV (Toegang en verblijf) indienen. De advies aanvraag MVV is komen te vervallen met het nieuwe migratiebeleid.Op dit moment is er geen aparte MVV en VVR aanvraag meer. Met de TEV vraagt u zowel de MVV als de VVR tegelijkertijd aan. Deze formulieren kun je downloaden via de website van het IND. (Mensen uit sommige landen hoeven geen MVV aan te vragen, deze lijst kun je terugvinden op de site van het IND). Voorheen diende de buitenlandse partner zelf de aanvraag in te dienen. Met het in werking treden van het nieuwe migratiebeleid is het ook mogelijk dat de referent de aanvraag indient. Zodra de MVV is verleend dient de buitenlandse partner binnen drie maanden zijn of haar  MVV op te halen bij het Nederlands Consulaat. Daarna heeft hij of zij nog drie maanden de tijd om Nedeland in te reizen. Na aankomst kan hij of zij binnen twee weken zijn of haar verblijfsvergunning ophalen. Waar en wanneer hoort u van het IND.

Om dit formulier  in te kunnen dienen dien je de volgende gegevens mee te sturen:

  • Arbeidscontract verblijfsgever (minimaal een jaarcontract op het moment van indienen aanvraag TEV)
  • Werkgeversverklaring verblijfsgever
  • 3 loonstroken (niet ouder dan 3 maanden), verblijfsgever
  • Kopie van verblijfsvergunning, Nederlandse identiteitskaart of Nederlands paspoort van referent in Nederland met pagina’s visa en reisstempels
  • Bijlage IND garantverklaring (zie formulier)
  • Ongehuwdheidsverklaring van partner (let op: hij moet gelegaliseerd zijn / appostille stempel hebben en  vertaald zijn, de vertaling moet ook weer gelegaliseerd worden!)
  • Kopie geboorteakte (gelegaliseerd / apostille) de geboorteakte is niet nodig voor MVV maar wel bij Inschrijving in GBA gemeente en bij de Ambassade (let op: deze moet vertaald zijn!)
  • Vragenlijst (zie formulier IND) inclusief bewijsstukken van jullie relatie: oa. foto’s, reisdocumenten, telefoonnota’s, verklaringen van familieleden etc.
  • Diploma van het examen
  • Van je partner een kopie van het paspoort met pagina’s met visa en reisstempels
  • De bereidheid in Nederland een Tubercolose onderzoek te doen binnen drie maanden (intentieverklaring)

 

Voor alle aanvragen moet je legeskosten betalen.


Per 1 juli 2014  zijn de volgende tarieven vastgesteld:

TEV aanvraag  (inreisvisum) € 228,-
VVR aanvraag zonder MVV  (tijdelijke verblijfsvergunning voor verblijf bij partner)  €  228,-
Verlengen VVR € 228,-

* Alle legeskosten dienen meteen  betaald te worden op het moment dat je de aanvraag indient.  Dit mag zowel contant als met pin.

 

Verblijf bij partner op basis van MVV en VVR neemt veel verplichtingen met zich mee. Verstrekken van onjuiste gegevens of het te laat doorgeven van veranderingen kan leiden tot intrekken verblijfsvergunning! Kijk voor de verplichtingen op de website van het IND en raadpleeg de brochure!

Alle formulieren zijn te downloaden bij de website van het IND:  http://www.ind.nl

Reacties (226) 

Voordat je kunt reageren moet je aangemeld zijn. Login of maak een gratis account aan.
10/01/2016 20:47
Hoi Kruimel,

Allereerst wil ik je hartelijk bedanken voor je zeer duidelijke en complete uitleg over de TEV procedure.
Ik heb een vriendin in Indonesië en we willen heel graag samen in Nederland wonen. Ze is al enige tijd bezig met een cursus voor het inburgeringsexamen en na het behalen van het diploma starten we de aanvraag.
De formulieren heb ik inmiddels gedownload en geprint.
Over de formulieren en bijlagen heb ik nog enkele vragen, wellicht dat jij ze kan beantwoorden.

Bijlage: toestemmingsverklaring medische gegevens én
Bijlage: bewijs omtrent medische situatie vreemdeling

In deze verklaring moeten de vreemdeling eventuele behandelende artsen invullen.
Ook moet de arts/behandelaar één van deze verklaringen invullen en ondertekenen.

Die heeft mijn vriendin niet, want ze woont nu nog in Indonesië.
Volgens mij hoeven we deze verklaringen dus (nog) niet in te vullen. Klopt dat?

Alvast bedankt

Gerald


11/01/2016 18:45
bewijs omtrent medische situatie vreemdeling is mij niet bekend.. misschien iets nieuws?? Maar logischerwijs zou ik zeggen dat wanneer ze nergens onder behandeling is..en dus niet ziek is.... ze dus ook geen behandelend geneesheer heeft? en deze bijlage dan ook niet van toepassing is? Ik zou als ik jou was even het ind bellen voor een toelichting.. zoals gezegd is deze bijlage nieuw voor me..
09/01/2016 09:38
Hoi kruimel,

Wij staan aan het begin van ons avontuur en ik heb op dit moment een 6 maanden contract dat daarna overgaat in een jaar contract, maar een jaar contract krijg je toch meestal op de dag dat het contract in gaat? Dan ben je al te laat volgens IND?

Groetjes,

Rozen
10/01/2016 14:09
dat klopt.. dat zie je heel goed.. maar aangezien jouw halfjaar contract over gaat in een jaar contract heb je denk ik mazzel en kun je hier wel wat mee doen.. Als ik jou was zou ik even op het forum van www.buitenlandseparter.nl even voorleggen hoe je dit het beste kunt aanpakken.. het moment van indienen van de aanvraag.. want het contract moet minimaal een jaar beschikbaar zijn op het moment van aanvraag.. bij binnenkomst bij het IND dus.. zoals jezelf ook goed aangaf in je vraag. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, omdat ik de TEV heb laten zitten en ben uitgeweken naar Belgie.. Je zou ook aan je werkgever kunnen vragen er een jaarcontract plus een paar dagen van te maken, zodat jij gewoon je aanvraag kunt indienen.. Als ze je heel graag willen hebben denk ik niet dat ze hier een probleem van zullen maken..
04/12/2015 22:59
Hé daar kruimel,

Ik kwam toevallig je artikel tegen en ik hoop dat je mij een beetje verder kan helpen. Ik heb een Wajong uitkering en wil trouwen met mn partner uit Indonesië en haar vervolgens naar Nederland halen. Wat zijn mijn voor en nadelen met een Wajong in dit geval? En waar kan ik eventueel meer informatie vinden?
06/12/2015 19:21
Beste Jaap..
Voor zover mijn kennis reikt zijn er volgens mij voor wajongers andere regels.. als ik jou was zou ik deze vraag eens voorleggen op het forum van buitenlandse partners of daar het forum eens doorspitten want er zijn meerdere topics over dit onderwerp geopend.. ik denk dat je daar de juiste info wel zal kunnen vinden.. .. de website is: www.buitenlandsepartners.nl

weet dat je voor de TEV niet getrouwd hoeft te zijn he .. het trouwen levert sowieso geen voordelen op verder..
03/11/2015 03:46
Beste Kruimel,

Ik heb nu sinds een paar maanden contact met een leuke man uit Suriname en nu willen we elkaar graag in real life zien... Alleen vanwege mijn gezondheid is het lastig voor mij om naar Suriname te gaan...
Nu vraag ik me af als ik hem uitnodig voor een vakantie korter dan 90 dagen en hij kan niet voldoen aan die 34 euro per dag kan ik met een wa-jong uitkering garant voor hem staan ?
Dit is allemaal nieuw voor mij en welke stappen zouden we verder moeten ondernemen dan ?

Ik hoor graag een bericht van je terug...
Ene fijn dat er iemand is die de moeite neemt om andere mensen te helpen met al deze vragen !
Helemaal geweldig van je !

Groet.
21/11/2015 06:29
voor een toeristenvisum zou het volgens mij wel moeten lukken met een wajong uitkering.. zelfs je ouders zouden garant kunnen staan.. alleen Als hij geen werk heeft of andere redenen om terug te moeten keren naar Suriname.. ga je geen toeristenvisum krijgen omdat het dan wordt afgewezen wegens vestigingsgevaar.. je zult dus echt moeten motiveren waarom hij echt terug moet keren naar Suriname.. Meestal gaat dit zonder werk niet lukken.. helaas..
28/10/2015 23:56
Hoi,

Ik heb al 5 jaar een relatie met iemand uit Marokko (sinds mn 15e). Zelf volg ik nog een vierjarige voltige opleiding. Weet u of er voor studenten uitzonderingen worden gemaakt, of verwachtten ze dat ik vier jaar lang moet wachten of moet stoppen met school om te werken om mijn partner binnen te halen.

Verder is er sinds kort een nieuwe wet waarin werkgevers een werknemer na twee jaar een vast contract moet geven. Hierdoor zijn de contracten opgedeeld in 7 maanden nog eens 7 maanden en daarna 8 maanden. Het gevolg hiervan is dat het nu erg moeilijk is een jaarcontract te krijgen. Houdt de ind hier ook rekening mee? Zullen zij die eis veranderen?
08/11/2015 21:11
Ik ben ook wel heel benieuwd of er voor studenten uitzonderingen worden gemaakt. Ik werk zoveel ik kan en toegestaan is naast mijn studiefinanciering maar ik mag niet eens zoveel verdienen als de voorwaarde is, dan krijg ik een boete. Maar het lukt me ook niet door de studie. Wij voldoen door de inkomstenvoorwaarde niet aan de voorwaarden..
21/11/2015 06:37
Helaas zijn er voor studenten geen uitzonderingen.. Net zo min als voor mensen die een uitkering krijgen maar ook niet kunnen werken maar niet onder wajong wia of WAO vallen.. zoals hierboven aangegeven is dan de enige optie nog de EU route.. je in een ander lidstaat vestigen... en daar gaan studeren
21/11/2015 06:34
sorrie voor mijn late reactie.. ik hoop dat je hem nog leest..
over de wetswijziging is onzin.. het gaat er om dat je niet meer dan 2 tijdelijke contracten kunt krijgen. Dus dan zou het 2 keer een jaar zijn.. of net als ik .. eentje van een half jaar en eentje van een jaar.. met daarna wel of geen vast contract.. Voor de MVV moet je eigenlijk een contract hebben wat langer is dan een jaar.. want het contract moet nog minstens 12 jaar beschikbaar zijn op het moment van indienen..

De wet houdt geen rekening met studenten helaas.. je moet gewoon aan de inkomsteneis voldoen.. niets meer en niets minder..
Een andere optie die je nog hebt is je als student te vestigen in een ander eu land en dan de eu route doen.. Als eu onderdaan gelden voor studenten wel andere regels. Maar dan moet je wel getrouwd zijn.. (als je naar duitsland zou gaan bijvoorbeeld).. In belgie kun je wel een wettelijke samenwoonst afsluiten waarmee je gezinshereniging kunt doen.. Dit is een optie waar je nog over na kunt denken.. Maar dan moet je je wel echt gaan vestigen in het andere eu land en in het andere land naar school gaan.
1
09/08/2015 23:52
Hallo Kruimel,

Bedankt voor je reaktie, ik schrik wel van die belastingachterstand, dat is wel balen.
heb jij een link van die forum weer over dat geschreven is? Ik zal dat graag eens door willen lezen.

Gr Aldrik Koster
1
11/08/2015 19:02
hoi Aldrik
ik heb het topic geprobeerd te vinden, maar krijg het niet meer gevonden.. het is niet zo lang geleden dat iemand het er over had op het forum.. maar ik heb hier iig de link voor je naar buitendlandse partners met daarin de links naar de juiste onderwerpen .. ik zou zeggen blader het even door en kijk of je wat kunt vinden.. je zou je vraag ook eens even op het forum kunnen stellen:

http://www.buitenlandsepartner.nl/archive/index.php/f-279.html

http://www.buitenlandsepartner.nl/forumdisplay.php?279-Archief-ZZP-ers-en-ondernemers
1
11/08/2015 19:05
oh wacht.. na wat nog meer geprobeerd te hebben, heb ik hem toch gevonden :)

http://www.buitenlandsepartner.nl/showthread.php?62209-MVV-afgewezen-vanwege-belastingdienst&highlight=belasting
06/08/2015 22:03
Hallo Kruimel,

Heel erg bedankt dat je dit allemaal voor ons onwetende wil doen.

Ik heb een vriendin in Kiev, het is dik aan met ons en ze wil hier komen wonen, Ze wil eind Augustes examen gaan doen. ik las dat in veel gevallen de zelfde dag uitslag krijgt of in elk geval 2 weken (ik dacht twee maanden, dus dat is een mee valer).
Stel dat ze slaagt voor die examen, en wij leveren de aanvraag van MVV gelijk in. Hoe lang duurt het gemiddeld dat ze daar een bericht op krijgt? (dus dat ze een visum kan op halen in de ambassade).
Is dat 3 maanden of tot MAX 3 maanden, en wat is het gemiddelde wat jij weet ( 1 of 2 maanden?).

Ik zelf ben een ZZPer met goede jaar cijfers, dus daar zal geen problemen mee zijn. Zij is hier al eens geweest met een visum via polen (om proef te draaien in het leven met mij en in Nederland). zij heeft een volwassen kind die NIET mee wil. We hebben nu bijna een jaar een relatie, we skypen iedere dag wel 3 keer + de hele dag smsen.
Ik heb wel een betaling achterstand bij de belastingdienst van de inkomstenbelasting (ik hoop dat dat geen problemen geeft) maar mijn huis staat te koop en als het verkocht is dan is die achterstand weg.
Familie en vrienden schrijven in een brief hoe ze onze relatie zien (voor de duurzaamheid van onze relatie)

Al bij al heb ik wel goede hoop dat alles goed verloopt.
Wat denk jij er van Kruimel?
en hoelang zal het duren voordat zij in Nederland is na het behalen van de inburgeringsexamen

Groet Aldrik Koster
1
09/08/2015 14:35
hoi Aldrik
De IND heeft wettelijk drie maanden om te reageren.. na die drie maanden kun je ze in gebreken stellen.. mr dat wil niet zeggen dat het ook echt drie maanden duurt... dat hangt ervan af hoe druk het is.. Nu hoor ik wel dat ze het momenteel wel erg druk hebben.. dus ja.. zou je gemakshalve toch mr het beste van het uiterste uitgaan..

Jouw betalingsachterstand kan een probleem opleveren.. daar heeft onlangs toevallig iemand over geschreven op het forum van buitenlandse partner.. die had ook wat met de belasting als zzper en zijn aanvraag werd afgewezen hierop. Ik zeg niet dat ze het per definitie doen.. mr je moet er wel rekening mee houden dat die mogelijkheid bestaat.

Hoe lang het duurt voor zij in nederland kan zijn na het behalen van het examen.. daar kan ik geen zinnig woord over zeggen.. dit zou al binnen drie maanden kunnen maar kan ook langer duren.. Er zijn talloze voorbeelden bij wie het soepel verliep .. mr er zijn ook voorbeelden bij wie het traag ging allemaal.. dit kan legio aan oorzaken hebben.. je weet het dus niet van te voren.